Draft an Advertisement

An advertisement is the most effective means of promoting one’s own business or requirements. In fact, advertisements keep the wheels of life moving in modern society. We take the help of advertisements for

  • Situation Vacant [to fill up the vacancy in various posts]
  • Sale or Purchase of things [to promote sales or to buy things]
  • Situation wanted [wanting appointment in various situations]
  • Educational [for institutions, tuition, private tutor, coaching centres, etc.]
  • Accommodation wanted [wanting accommodation in various fields]
  • Matrimonial [seeking alliance for brides and grooms]
  • Houses & Flats [to let or to require houses and flats]
  • Public Notifications [notifications of public interest]
  • Lost and Found [to inform missing persons or things]
  • Miscellaneous [health, tours, travels, etc.]
Draft an Advertisement

How to Draft an Advertisement?


  • It should be brief and clear.
  • The language should be very catchy.
  • All important information should be included.
  • Full sentences are not always necessary.
  • Even a common expression becomes interesting when it is unusually told.

Advertisement Samples


Draft an Advertisement #1


Q1. Suppose a reputed company wants to advertise for recruitment of some salesgirls on a commission basis. Draft an advertisement for the same.

Ans.

SITUATION VACANT

Wanted young, energetic, and smart salesgirls to sell cosmetics on a commission basis. Apply within a week.
Box-Kol. C54321 The Telegraph


Draft an Advertisement #2


Q2. Suppose you want a paying guest accommodation in the Salt Lake area for an IT engineer in a Computer Company in Sector III of Salt Lake. Draft an advertisement for the same.

Ans.

PAYING-GUEST ACCOMMODATION

Wanted paying-guest accommodation in the Salt Lake area for an IT engineer at a Computer Company
Contact Ph. 9434605242


Draft an Advertisement #3


Q3. Draft an advertisement for an A-1 three-bedroom flat at Ballygunge to be let out.

Ans.

HOUSES & FLATS

Available an A-1 three-bedroom flat (1200 sq. ft) on the ground floor at Ballygunge. Rent Rs 8000 pm. Company or bank preferred.
Write to Box – 2411 The Statesman


Draft an Advertisement #4


Q4. Someone has lost his original mark sheets, certificates, etc. while travelling by train. Draft an advertisement requesting to return.

Ans.

LOST AND FOUND

Lost my original mark sheets, certificates of Madhyamik Pariksha, and some other important papers in a red-coloured bag on the Howrah-bound Tarakeswar train. Anyone having information is requested to contact me. Ph No. 9737456145.


Draft an Advertisement #5


Q5. Suppose you have found the passport of a person. Draft an advertisement requesting the owner to contact.

Ans.

LOST AND FOUND

Found a Passport in the compartment of the Sealdah-Barasat train and deposited it at Barasat Police Station. The owner may collect it from the P.S. by giving proper identification.


Draft an Advertisement #6


Q6. Draft an advertisement for the sale of a two-storeyed house in good condition at New Alipore. Mention some other vital points.

Ans.

SALE AND PURCHASE

For sale is a two-storeyed south-facing house, well-furnished, all mosaic, 1500 sq. ft, at New Alipore. The house has a car parking space and a lawn. Rs. 30 lakh on offer. No middleman,
Write to Box-783401 The Telegraph


Draft an Advertisement #7


Q7. Draft an advertisement for purchasing a plot near Eastern By-Pass. Mention some essential points

Ans,

SALE AND PURCHASE

Required Freehold land more or less 5 kts near Eastern By-Pass at Gariahat Connector for residential purposes. It must be litigation-free.
Write to Box-5475 The Telegraph.


Draft an Advertisement #8


Q8. Suppose your sister is in class VII. She requires guidance in English. Make a draft of the advertisement for a tutor for her.

Ans.

EDUCATIONAL

Required a tutor for teaching a girl of class VII at a residence near Bhawanipur market, Kolkata. Write to Box-3456 The Times of India.


Draft an Advertisement #9


Q9. A beautiful, educated and homely girl is wanted for an alliance with a well-established groom, Make a draft of the advertisement . Mention if there is any bar for caste.

Ans.

MATRIMONIAL

Seeking a beautiful, educated, simple, and homely girl from a respectable family for a well-established groom in North Kolkata. Caste no bar. Send details with a photo.
Write to Box-4687 The Statesman.


Draft an Advertisement #10


Q10. Make a draft of the advertisement on behalf of the National Insurance Company for Car Insurance. You should mention that the Insurance Company and Maruti Udyog Limited have tied up to bring to the Maruti Vehicle owners a unique convenience.

Ans.

PUBLIC NOTIFICATION

National Insurance Company Limited and Maruti Udyog Limited have tied up to bring to the Maruti Vehicle owners a unique convenience-a-one spot solution for your car insurance requirements.
National Insurance Company
3 Middleton Street, Kolkata-700 001

You Asked, We Listened – Get Free Access to All Writing Lists 😍😍


Also, Read


Advertisement Writing

Advertisement Writing

Advertisement Examples for Students in English

Advertisement Examples for Students in English

Written Advertisement Examples

Written Advertisement Examples

Examples of Advertisement Writing

Examples of Advertisement Writing

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *