Advertisement Writing

Why do we need to Learn Advertisement Writing?

The modern age is an age of advertisements. Open a newspaper and you will find advertisements on every page. And the advertisements are about all sorts of things-situations vacant, situations wanted education, matrimony, notices, cinema shows, medical treatment, sale of houses and flats, nursing homes, dresses, fashions, tenders, meetings, and whatnot.

An advertisement is meant to attract the attention of the people (buyers). It is written in the shortest form possible mentioning only the important details, because of the cost of publishing it.

Advertisement Writing

Advertisement Writing Tips


  • It should be brief and clear.
  • The language should be very catchy.
  • All important information should be included.
  • Full sentences are not always necessary.
  • Even a common expression becomes interesting when it is unusually told.

Advertisement Writing Format


SITUATION VACANTBODY IN CAPITAL LETTER

Wanted young, energetic, and smart salesgirls to sell cosmetics on a commission basis. Apply within a week.
Box-Kol. C54321 The TelegraphCONTENT


Types of Advertisement Writing


SITUATIONS VACANT: A reputed Pharmaceutical Distribution firm in Mumbai needs an experienced Computer Operator-cum-office Assistant. Contact -9867587008

PUBLIC NOTIFICATIONS: Samarendra Nath Paul and Samar Kumar Paul are the same and identical people. vide – affidavit sworn before the Notary Public at Kolkata on 11.05.23

PROPERTIES: Farm for sale (15 bighas) with a luxury villa (3000 sq. ft.) near Hoogly River, Howrah. Contact – 03463-565748

EDUCATIONAL: Appear for walk-in interview(M.sc Organic, NET/GATE) on 23/06/23, at 12 a.m for JRF for a DST Project (three years) entitled, “Directed Chiral Recognition: …………………Asymmetric Recognition” under Professor Shyamprosad Goswami, Dept. of Chemistry, Bengal Engineering and Science University, Shibpur Howrah

TENDERS: Delhi Jal Board Govt. of N.C.T Office of the Executive Engineer (East)-1 Phase -II Delhi Press N.I.T NO. 45. —-Sealed & duly superscribed tenders are hereby reinvited in two parts in the prescribed format from the contractor registered inappropriate class with Delhi Jal Board.

MATRIMONIALS: Suitable groom wanted for Roman Catholic 27/5’4″ Govt. Officer. Box GW 8061 The Statesman, Kolkata – 700001. Wanted Suitable groom for a respectable family for a beautiful, fair, convent educated, Govt. School. Box GW 8002 The Statesman, Kolkata -700001


Advertisement Writing Examples


Advertisement Writing Example #1


Q. 1. Advertise Gemini Circus in a newspaper.

Ans.

GEMINI CIRCUS

After 14 years and the first after its international tour with entirely new and spectacular feats ever shown before. Daily 3 shows at 1, 4, and 7 p.m. at Park Circus Maidan, Phone: 2244-5534. Tickets Rs. 100, 75, 50, 30. 7 days advance booking for Rs. 100 and Rs. 75. Tickets are available from 9 a.m. to 7 p.m. at the Circus premises. Beware of false tickets. Buy your tickets from the authorized counters only.


Advertisement Writing Example #2


Q2. Suppose you want a paying guest accommodation in the Salt Lake area for an IT engineer in a Computer Company in Sector III of Salt Lake. Draft an advertisement for the same.

Ans.

PAYING-GUEST ACCOMMODATION

Wanted paying-guest accommodation in the Salt Lake area for an IT engineer at a Computer Company
Contact Ph. 9434605242


Advertisement Writing Example #3


Q3. Write an advertisement for an A-1 three-bedroom flat at Ballygunge to be let out.

Ans.

HOUSES & FLATS

Available an A-1 three-bedroom flat (1200 sq. ft) on the ground floor at Ballygunge. Rent Rs 8000 pm. Company or bank preferred.
Write to Box – 2411 The Statesman


Advertisement Writing Example #4


Q4. Someone has lost his original mark sheets, certificates, etc. while travelling by train. Write out an advertisement requesting to return.

Ans.

LOST AND FOUND

Lost my original mark sheets, certificates of Madhyamik Pariksha, and some other important papers in a red-coloured bag on the Howrah-bound Tarakeswar train. Anyone having information is requested to contact me. Ph No. 9737456145.


Advertisement Writing Example #5


Q5. Suppose you have found the passport of a person. Write out an advertisement requesting the owner to contact you.

Ans.

LOST AND FOUND

Found a Passport in the compartment of the Sealdah-Barasat train and deposited it at Barasat Police Station. The owner may collect it from the P.S. by giving proper identification.


Advertisement Writing Example #6


Q6. Write an advertisement for the sale of a two-storeyed house in good condition at New Alipore. Mention some other vital points.

Ans.

SALE AND PURCHASE

For sale is a two-storeyed south-facing house, well-furnished, all mosaic, 1500 sq. ft, at New Alipore. The house has a car parking space and a lawn. Rs. 30 lakh on offer. No middleman,
Write to Box-783401 The Telegraph


Advertisement Writing Example #7


Q7. Write an advertisement for purchasing a plot near Eastern By-Pass. Mention some essential points

Ans,

SALE AND PURCHASE

Required Freehold land more or less 5 kts near Eastern By-Pass at Gariahat Connector for residential purposes. It must be litigation-free.
Write to Box-5475 The Telegraph.


Advertisement Writing Example #8


Q8. Suppose your sister is in class VII. She requires guidance in English. Draft an advertisement for a tutor for her.

Ans.

EDUCATIONAL

Required a tutor for teaching a girl of class VII at a residence near Bhawanipur market, Kolkata. Write to Box-3456 The Times of India.


Advertisement Writing Example #9


Q9. A beautiful, educated and homely girl is wanted for an alliance with a well-established groom, Write out an advertisement. Mention if there is any bar for caste.

Ans.

MATRIMONIAL

Seeking a beautiful, educated, simple, and homely girl from a respectable family for a well-established groom in North Kolkata. Caste no bar. Send details with a photo.
Write to Box-4687 The Statesman.


Advertisement Writing Example #10


Q10. Make a draft of the advertisement on behalf of the National Insurance Company for Car Insurance. You should mention that the Insurance Company and Maruti Udyog Limited have tied up to bring to the Maruti Vehicle owners a unique convenience.

Ans.

PUBLIC NOTIFICATION

National Insurance Company Limited and Maruti Udyog Limited have tied up to bring to the Maruti Vehicle owners a unique convenience-a-one spot solution for your car insurance requirements.
National Insurance Company
3 Middleton Street, Kolkata-700 001


Advertisement Writing Example #11


Q11. Advertise in a newspaper for a service engineer with a diploma/ B. Tech in Electronics/ Instrumentation.

Ans.

REQUIRED SERVICE ENGINEER

Required immediately one service engineer for a well-established 70 crore company.
Qualification: Diploma/B. Tech. in Electronics/ Instrumentation. Fresh or 1-2 years. experience in Analytical/Scientific instruments.
Send your biodata by E-mail or courier within 10 days to Pan Engineering Works Pvt. Ltd., Ekdalia Avenue, Kolkata-700015. Phone (033)2435-7751. E-mail panco@kol2.vsnl.net.


Advertisement Writing Example #12


Q12. Put an advertisement in a newspaper wanting a principal, two professors, and two lecturers for a Homoeopathic Medical College.

WANT PRINCIPALS AND PROFESSORS

Ans.

The Vivekananda Homeopathic Medical College and Hospital, Ram Rao Nagar, Bangalore recognized by the Central Council of Homoeopathy, Govt. of India wants :

Principal and Two Professors
Qualifications: BHMS/DHMS/MD with a minimum of ten years of teaching experience.

Lecturer (Two)
Qualifications: BHMS/DHMS/MD with a minimum of 3 years of teaching experience.
Note: Fresh MD doctors can also apply. Offered a good salary. Apply within seven days to the Secretary of the College.


Advertisement Writing Example #13


Q13. Advertise in English daily for the sale of a company car.

Ans.

COMPANY CAR FOR SALE

Offers are invited for the sale of a company-owned Tata Indica Car, 2002 model (Petrol) in good running condition. The offer should be submitted in a sealed cover at the under-noted address within 7 days from the date of advertisement. For inspection of the car please contact between 12 a.m. and 5 p.m. on working days. The reserved price is Rs. 2,00,000.00.

Contact: SBI Home Finance Ltd., 11 & 13 Shakespeare Sarani, Nagaland House, Kolkata 700071. The company reserves the right to accept or reject any offer without assigning any reason.


Advertisement Writing Example #14


Q14. Advertise in an English daily for Girl Guides.

Ans.

WALK-IN-INTERVIEW

Walk-in interview for Girl Guides for a large Trade Fair at Kolkata Maidan during 12-31 December. Smart Young beautiful Graduates with pleasing personalities and fluent communicative skills in Bengali and English may report with biodata on 4.12.2006 and 5.12.2006 at 2 pm, at LMCCI House, 23 B.N. Seal Raod, Kolkata-700074.


Advertisement Writing Example #15


Q15. Put an advertisement in a newspaper for a fair bride, proficient in English.

Ans.

LOOKING FOR A BRIDE

An issueless Kshattriya divorcee, M. Com., L.L.B., C.A. (Inter), 35/5’6″, running an English medium school and having his own flat in Kolkata, along with landed property at his native village is looking for a smart and fair bride, proficient in English. Caste no bar, issueless divorcee/widow is also acceptable. Send biodata to Sri Ratan Singha, 370, Dr. M. N. Saha Road, Kolkata-700074. Phone : (033) 2226-7508.


Advertisement Writing Topics


Q. 1. Advertise the following in the newspapers :

  • Situations are vacant in an engineering firm in Kolkata (an accountant, service engineers in Electronics).
  • Sale of a house/flat/plot of land in a posh area.
  • Sale of old and surplus items, such as old typewriters, computers, steel almirahs, tables, and chairs.
  • Sale by auction of modern domestic furniture, utility goods, huge lots of computer tables, and revolving chairs.
  • Sale by auction of a mango garden.
  • Walk-in interview for the following vacancies : (1) Works Manager (Automobile engineer with 4-5 years experience), (2) Work Supervisors & Service Advisors (two each-Automobile Diploma holders. (3) Store-keepers.

Q. 2. Advertise in an English daily seeking jobs as an assistant teacher in a higher secondary school/electronics engineer/computer operator.

Q. 3. Advertise in a newspaper the sale of 5 kathas of land (Give the address, distance from nearest Rly station/bus stand, approximate price, Telephone number- mobile and land).

Q. 4. Advertise in a newspaper wanting a suitable groom for the bride.

Q. 5. Advertise in a newspaper inviting applications in the prescribed forms for lecturers and readers in English on behalf of a college. The scale of pay is as per UGC rules.

Q. 6. Put an advertisement in a newspaper on behalf of West Bengal University inviting applications for admission to a one-year Postgraduate Diploma Course in Disaster Management from Graduates (10+2+3). Mention the course fee (Rs. 12,000/-), manner of selection (on merit), availability of forms (date and place), and last date of submission of application forms.

You Asked, We Listened – Get Free Access to All Writing Lists 😍😍


Also, Read


Advertisement Examples for Students in English

Advertisement Examples for Students in English

Draft an Advertisement

Draft an Advertisement

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *