What are Classified Ads?

An advertisement is the most effective means of promoting one’s own business or requirements. In fact, advertisements keep the wheels of life moving in modern society. We take the help of advertisement for

  • Situation Vacant [to fill up the vacancy in various posts]
  • Sale or Purchase of things [to promote sales or to buy things]
  • Situation wanted [wanting appointment in various situations]
  • Educational [for institutions, tuition, private tutor, coaching centers, etc.]
  • Accommodation wanted [wanting accommodation in various fields]
  • Matrimonial [seeking alliance for brides and grooms]
  • Houses & Flats [to let or to require houses and flats]
  • Public Notifications [notifications of public interest]
  • Lost and Found [to inform missing persons or things]
  • Miscellaneous [health, tours, travels, etc.]
Classified Advertisement

Newspaper advertisements are mainly of two types – Classified Ads & Display Ads

  • Classified Ads [Little space with other advertisements in the same row]
  • Display Ads [ Larger space in special column with an Art Pull as desired by the advertiser]

Types of Classified Ads


SITUATIONS VACANT: A reputed Pharmaceutical Distribution firm in Mumbai needs an experienced Computer Operator-cum-office Assistant. Contact -9867587008

PUBLIC NOTIFICATIONS: Samarendra Nath Paul and Samar Kumar Paul are the same and identical people. vide – affidavit sworn before the Notary Public at Kolkata on 11.05.23

PROPERTIES: Farm for sale (15 bighas) with the luxury villa (3000 sq. ft.) near Hoogly River, Howrah. Contact – 03463-565748

EDUCATIONAL: Appear for walk-in interview(M.sc Organic, NET/GATE) on 23/06/23, at 12 a.m for JRF for a DST Project (three years) entitled, “Directed Chiral Recognition: …………………Asymmetric Recognition” under Professor Shyamprosad Goswami, Dept. of Chemistry, Bengal Engineering and Science University, Shibpur Howrah

TENDERS: Delhi Jal Board Govt. of N.C.T Office of the Executive Engineer (East)-1 Phase -II Delhi Press N.I.T NO. 45. —-Sealed & duly superscribed tenders are hereby reinvited in two parts in the prescribed format from the contractor registered inappropriate class with Delhi Jal Board.

MATRIMONIALS: Suitable groom wanted for Roman Catholic 27/5’4″ Govt. Officer. Box GW 8061 The Statesman, Kolkata – 700001. Wanted Suitable groom for a respectable family for a beautiful, fair, convent educated, Govt. School. Box GW 8002 The Statesman, Kolkata -700001


Classified Ads Examples


Classified Ads Examples #1


Q1. Suppose a reputed company wants to advertise for recruitment of some salesgirls on a commission basis. Draft an advertisement for the same.

Ans.

SITUATION VACANT

Wanted young, energetic, and smart salesgirls to sell cosmetics on a commission basis. Apply within a week.
Box-Kol. C54321 The Telegraph


Classified Ads Examples #2


Q2. Suppose you want a paying guest accommodation in the Salt Lake area for an IT engineer in a Computer Company in Sector III of Salt Lake. Draft an advertisement for the same.

Ans.

PAYING-GUEST ACCOMMODATION

Wanted paying-guest accommodation in Salt Lake area for an IT engineer of a Computer Company
Contact Ph. 9434605242


Classified Ads Examples #3


Q3. Write an advertisement for an A-1 three-bedroom flat at Ballygunge to be let out.

Ans.

HOUSES & FLATS

Available an A-1 three-bedroom flat (1200 sq. ft) on the ground floor at Ballygunge. Rent Rs 8000 pm. Company or bank preferred.
Write to Box – 2411 The Statesman


Classified Ads Examples #4


Q4. Someone has lost his original mark sheets, certificates, etc. while traveling by train. Write out an advertisement requesting to return.

Ans.

LOST AND FOUND

Lost my original mark sheets, certificates of Madhyamik Pariksha, and some other important papers in a red-colored bag in the Howrah-bound Tarakeswar train. Anyone having information is requested to contact. Ph No. 9737456145.


Classified Ads Examples #5


Q5. Suppose you have found the passport of a person. Write out an advertisement requesting the owner to contact.

Ans.

LOST AND FOUND

Found a Passport in the compartment of the Sealdah-Barasat train and deposited it at Barasat Police Station. The owner may collect it from the P.S. by giving proper identification.


Classified Ads Examples #6


Q6. Write an advertisement for the sale of a two-storeyed house in good condition at New Alipore. Mention some other vital points.

Ans.

SALE AND PURCHASE

For sale is a two-storeyed south-facing house, well-furnished, all mosaic, 1500 sq. ft, at New Alipore. The house has a car parking space and a lawn. Rs. 30 lakh on offer. No middleman,
Write to Box-783401 The Telegraph


Classified Ads Examples #7


Q7. Write an advertisement for purchasing a plot near Eastern By-Pass. Mention some essential points

Ans,

SALE AND PURCHASE

Required Freehold land more or less 5 kts near Eastern By-Pass at Gariahat Connector for residential purposes. It must be litigation-free.
Write to Box-5475 The Telegraph.


Classified Ads Examples #8


Q8. Suppose your sister is in class VII. She requires guidance in English. Draft an advertisement for a tutor for her.

Ans.

EDUCATIONAL

Required a tutor for teaching a girl of class VII at a residence near Bhawanipur market, Kolkata. Write to Box-3456 The Times of India.


Classified Ads Examples #9


Q9. A beautiful, educated and homely girl is wanted for an alliance with a well-established groom, Write out an advertisement. Mention if there is any bar for caste.

Ans.

MATRIMONIAL

Seeking a beautiful, educated, simple, and homely girl from a respectable family for a well-established groom in North Kolkata. Caste no bar. Send details with a photo.
Write to Box-4687 The Statesman.


Classified Ads Examples #10


Q10. Make a draft of the advertisement on behalf of the National Insurance Company for Car Insurance. You should mention that the Insurance Company and Maruti Udyog Limited have tied up to bring to the Maruti Vehicle owners a unique convenience.
Ans.

PUBLIC NOTIFICATION

National Insurance Company Limited and Maruti Udyog Limited have tied up to bring to the Maruti Vehicle owners a unique convenience-a-one spot solution for your car insurance requirements.
National Insurance Company
3 Middleton Street, Kolkata-700 001


Also, Read


English Paragraphs

Top 10 English Paragraphs in 2021

English Paragraphs revolve around a single idea. The first line of the paragraph often gives the main idea. All the other details support the main idea of the passage. English Paragraphs Collections English Paragraphs #1 OBEDIENCE Obedience means obeying others’ orders. A society cannot exist for a single day without obedience. It is born of …

Read More »

Biography Examples

Top 10 Biography Examples Everyone Should Read at least once

Biography Examples Collections Biography Examples #1 SWAMI VIVEKANANDA Swami Vivekananda was not a monk in the usual sense of the term. He was a monk with a great patriotic spirit. At the same time, he was one of the greatest spirits. At the same time, he was one of the greatest humanists in the world. …

Read More »


Need more?

Leave a Comment

Your email address will not be published.